Waarom je als schadehersteller up-to-date moet zijn

Hoe snel en ingrijpend auto’s ook mogen veranderen, veilig herstel mag nooit in het geding zijn. Maar om de nieuwste auto's veilig te kunnen repareren is specifieke kennis nodig. Kennis die niet snel genoeg mee verandert. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Hoe typerend: de automotive-branche is altijd in beweging. Er verschijnen constant nieuwe modellen en de techniek wordt steeds innovatiever. Denk aan de elektrische auto, waterstofauto of zelfrijdende auto. Auto’s worden steeds meer afhankelijk van software. Ze zijn voorzien van allerlei technische veiligheidssystemen. Dan hebben we het niet alleen over de boordcomputer, maar ook over slimme onderdelen in de carrosserie. Ook de gebruikte materialen veranderen voortdurend.

Kennis niet toereikend
De ontwikkelingen in de autotechniek stellen nieuwe eisen aan de autoschadehersteller. De kennis is namelijk niet meer toereikend voor de auto van vandaag. En al helemaal niet voor de zelfrijdende auto van de toekomst. Bovendien heeft ieder automerk zijn eigen toepassingen van techniek. De kennis die een beginnend monteur nu opdoet tijdens zijn of haar mbo-opleiding is volgend jaar alweer achterhaald.

Risico’s bij verkeerd schadeherstel
Cruise control, ABS, AEB, airbags, dodehoeksensor, lane assist, vermoeidheidsdetectie, autoruiten met regensensor, bumpers met parkeersensoren enzovoorts. Zulke moderne systemen werken alleen naar behoren als ze bij reparatie op de juiste manier hersteld worden. Gebeurt dat niet, dan zijn er risico’s:

– De automobilist loopt gevaar
Bij verkeerd herstel kun je er niet van uitgaan dat een auto veilig is. Of dat iemand überhaupt op tijd aankomt op de bestemming. Je kunt er niet meer op vertrouwen dat technieken en functies het doen wanneer dat zou moeten. In bepaalde verkeerssituaties biedt de auto een automobilist dan onvoldoende bescherming. Bijvoorbeeld doordat een te dikke laklaag of plamuurlaag systemen belemmert in hun functie.

– Je loopt zelf gevaar
Als autoschadetechnicus doe je al fysiek zwaar werk. Je moet veel tillen, bukken, werkt met harde geluiden en met gevaarlijke stoffen zoals olie, brandstoffen, fijnstof, lak en lijm. Maar door het toenemende aantal elektrische en hybride voertuigen, moet je als schadehersteller steeds meer risicovolle werkzaamheden uitvoeren.

Veiligheid borgen bij schadeherstel
Om bij te blijven, moeten schadeherstellers zich continu laten bijscholen. Ook veilig en kwalitatief repareren zoals de autofabrikant het bedoeld heeft? Dan werk je het beste met de informatie van de autofabrikant als lesstof. Zo borg je de veiligheid, werk je efficiënter, blijft de merkgarantie behouden en behoudt de auto zijn waarde. Autotech Academy leert het je graag. Neem een kijkje in ons opleidingsaanbod.

Hoe zien wij veiligheid in de toekomst?

Zorgen voor de VEILIGHEID van andere mensen. Wij geloven daarin.

Veiligheid benaderen vanuit een nieuwe invalshoek met de kennis van nu, zodat Veilig Herstel geen discussie is of gaat worden.

AutoTech 

De Corridor 13
3621 ZA BREUKELEN

Legal

Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden

KvK 81486545
IBAN
NL93 RABO 0364127554
BTW
NL862112266B01

Share This